zaterdag, september 9

Smet op land en leger?


Maar wat met kortetermijngeheugen regering?

September 2006. Het land reageert geschokt. Een extreem-rechts complot in het Belgisch leger. De premier doet er nog een schepje op. Verhofstadt is verbolgen omdat er bij het pas opgerolde neonazistische netwerk militairen betrokken waren. 'Los van het feit of deze mensen een aanslag wilden plegen, werpt dit feit een smet op de goede faam van ons land en ons leger', vindt de premier.
Juli 1997. Het roosteren van een Somalisch jongetje boven een vuur werd door de rechtbank afgedaan als een onschuldig spelletje. De militaire rechtbank volgde de stelling van de krijgsauditeur dat er geen doodsbedreigingen waren, laat staan schendingen van het oorlogsrecht. De vrijspraak van twee para's doet tot ver buiten onze landsgrenzen een golf van protest ontstaan. Dat de bevoegde officieren tegen deze racistische spelletjes niet optraden en niets ondernamen om dergelijke onduldbare wandaden van para's en onderofficieren te verhinderen, bevestigt het vermoeden dat dergelijk gedrag reeds langer bestaat, dat het hier geen alleenstaande feiten betreft, maar dat de houding van de betichten integendeel kadert in een algemene sfeer van racisme bij de troepen. Het versterkt bovendien het idee dat deze mentaliteit is doorgedrongen in zowat alle echelons van het leger. En tenslotte, met het vrijspreken voor de militaire rechtbank lijkt het erop dat men kost wat kost wil vermijden dat dit als structureel probleem aan de orde wordt gesteld.
In alle berichtgeving wordt de verbolgen verbazing klakkeloos overgenomen. Niemand van de journalisten stelt de vraag: 'Hoezo verbaasd? Het is toch al langer dan vandaag bekend dat het leger een broeihaard van extreem-rechts is?' Er zijn immers voorbeelden zat. 'En wat bedoelt u precies, mijnheer Verhofstadt, als u het over de goede reputatie van ons leger heeft?'
Over die goede reputatie van ons leger. Zegt het woord 'Flahaut' u iets? Dienstbetoon bij investering- en benoemingsbeleid. De benoeming van een hoofdgeneersheer in het brandwondencentrum in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek (waar chirurgen nog weigerden te werken onder deze arts..) De rel met de Verenigde Staten n.a.v. een artikel uit Humo waar hij zich uitliet over een inefficiënt Amerikaans leger en het optreden van de VS in Irak en Iran. Vox, het informatieblad van defensie, waar onder Flahaut al vier hoofdredacteurs ontslagen of zelf opgestapt zijn.
Naast het fenomeen flahaut een bloemlezing van incidenten de laatste 10 jaar. Inbraken in militaire kazernes met medeweten van militairen (munitiedepot Houthulst), wandaden van de para's in Somalië, incidenten met als oorzaak overmatig drankgebruik tijdens een opdracht in Oost-Slavonië (het lijkschennis-geval), de moord op de 10 para's te Rwanda...
9 jaar later is premier Verhofstadt verbolgen en verbaasd. Niemand had het zien afkomen. Is hetgeen gebeurd is een bevestiging van de wereldvreemdheid van de regering en Verhofstadt in het bijzonder? Je hoeft echt geen onderzoeksjournalist te zijn om te weten dat hetgeen nu gebeurd is al veel langer aan het broeden was. (gKush)

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoi beste,
je vergeet het geval olivier pirson...

10:54 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller