maandag, september 4

The Matrix re-reloaded


Don't we all fake it?

Dertig jaar geleden al had de filosoof Herbert Marcuse het over de één-dimensionele maatschappij. De één-dimensionele burger, zo stelde Marcuse, is slaaf van een systeem dat vooral draait rond consumptie en winstmaximalisatie. Hij stelt zich geen vragen over de negatieve uitwasemingen van dit kapitalisme; milieuvervuiling, uitbuiting of de massale armoede, die met dat systeem samengaan. Het een-dimensionele zat hem volgens Marcuse in het conformisme dat in onze Westerse maatschappij elke vorm van reële oppositie verstikt en aan pluralisme of alternatieve opties geen enkele kans laat. De mens als kuddedier, aan het verzuipen in een middelmatige omgeving.

Zijn de woorden van Marcuse 30 jaar later nog actueel? Een doordeweekse maandag. Ik bekijk m'n iemijls en suf wat op het net.

8u32. Spector komt met de halfjaarresultaten van 2006. De toon van het bericht is positief. "De herstructureringen uit 2005 en een strakke kostenbeheersing leveren resultaat op bij de Imaging Group. De “digitale omzet” blijft groeien. Bij de Retail Group konden de goede resultaten van de maand maart worden doorgetrokken naar het tweede trimester." Toch gaat het aandeel op de beurs met meer dan 10% onderuit. En terecht, wie wat verder dan de rooskleurige titeltjes kijkt, ziet dat het er voor Spector barslecht uitziet. Toch verkiest het bedrijf de resultaten te verbloemen. Waarom is dit voor vele bedrijven schering en inslag en wordt dit algemeen aanvaard?
13u37. De Daily Mirror onderschept een memo van spin-doctors waaruit blijkt dat het aftreden van Tony Blair al lang is voorbereid, met bijhorende afscheidstoernee op de koop toe. De strategie zou tot doel hebben zijn vermoedelijke opvolger, Gordon Brown, te destabiliseren. "Hij moet de ster zijn die zelfs geen bisnummer meer speelt."
14u22. Mijl in m’n inbox over 9/11. Complottheorie nummer hoeveel? De non-believers argumenteren dat de V.S. zelf achter de aanslagen van 9/11 zitten. Hun argumenten maken meer indruk dan het rapport van de waarheidscommissie door de regering zelf aangesteld en dat boordevol fouten en tekortkomingen staat.
Waar is het misgegaan dat je elke dag en op gelijk welk moment voorbeelden vindt van mensen die hun voorbeeldfunctie misbruiken? Worden we dan echt belogen waar we bij staan? Hoe komt het dat iedereen dit zomaar lijkt te pikken? Iedereen is al lang blij met z’n eigen huis, z’n eigen auto en z’n eigen TV. En zo leeft iedereen in z'n eigen biotoop, in z'n eigen modelstaat.

Jagen media, politiek en opgevoerde intellectuelen hetzelfde doel na? Wordt er een schijnwerkelijkheid in stand gehouden?Klopt het wat Marcuse beweerde? Is de mens zodanig aan zijn vervreemding vastgeklonken dat hij nauwelijks nog in staat is om zijn nieuwe omgeving kritisch te bezien? Marcuse gaat zelf nog een stap verder, de mens zou aan z'n eigen repressie meewerken en zo zijn eigen doodvonnis als individu tekenen.

Zo serieus en saai deze inleiding is, zo luchtig moet onze blog worden. Laat ons samen uitzoeken hoe het met Vlaanderen, België en de wereld van vandaag gesteld is.. Want op het eerste gezicht lijkt onze modelstaat wel erg middelmatig te zijn geworden... (gKush)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller