maandag, september 18

Deathmatch: 'Islam versus Christendom'

Paus geeft er nog eens een lap op.

Nog maar net is de heisa rond de Mohammed-cartoons wat gaan liggen of de paus geeft er nog eens een lap op. Of beter gezegd misschien, de entourage rond de paus. De paus is ongelukkig geïnterpreteerd geweest! Waarom hebben wij moeite om dit te geloven?

Je hoeft echt niet van Mars te komen om te weten dat je tegenwoordig wel heel voorzichtig moet zijn met uitspraken over Mohammed. Wij weten het, jij weet het, mijn nichtje van 9 weet het zelfs al. Wie weet het niet? Onze paus en zijn speechschrijvers...
Inderdaad, mensen voor wie dit hun beroep is, die heel nauwgezet en professioneel alles volgen wat ook maar in het nieuws rond dit thema verschijnt, hebben 'een inschattingsfoutje' gemaakt. De speechschrijver heeft een inschattingsfoutje gemaakt, de mensen die vervolgens de speech controleerden hebben een inschattingsfoutje gemaakt, de paus zelf heeft een inschattingsfoutje gemaakt... kan gebeuren...

Kortom, ieder weldenkend mens weet dus dat je met Mohammed en zo een beetje moet opletten (eer is immers zo snel gekwetst in dat wereldje) en dus is, ofwel de paus geen weldenkend mens ofwel heeft iemand er belang bij om nog eens olie op het vuur te gooien en zo de polarisatie tussen islam en christendom nog eens aan te wakkeren. Wij gokken op het tweede, maar sluiten zeker het eerste niet uit.

Nu het item nog wat onder de aandacht blijven houden door de discussie rond 'spijt hebben' is niet hetzelfde als 'excuses aanbieden' een paar dagen vol te houden en daarna weer verwonderd toekijken als de tegenstellingen tussen islam en christendom, tussen oost en west definitief onoverbrugbaar lijken te zijn.

Wat heeft de paus eigenlijk exact gezegd? Hij haalde een tekst aan van de 14de-eeuwse Byzantijnse keizer Manuel II Palaeologus. Deze zou in een discussie met een Perzische geleerde hebben gezegd dat de grondlegger van het islamitische geloof 'alleen kwaadaardige en onmenselijke dingen' heeft gebracht, zoals de opdracht het geloof met het zwaard te verspreiden. Hij heeft dus gewoon iemand geciteerd. Daarvoor moet hij nu zijn excuses aanbieden... Van de islamisten mag je dus ook al iemand niet meer citeren... Welke religie krijgt de prijs van het kinderachtigste geloof?

In september mochten we al niet klagen over de temperatuur, maar ook de herfst lijkt nog wat hete maanden in petto te hebben. (gKush)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller