woensdag, september 27

0110 is nodig


We could put on a movie, or play something groovy

Na al de heisa rond 0110 toch dit. Het zou van verregaande naïviteit getuigen om te denken dat dit belangeloze initiatief de opmars van het Vlaams Belang zou kunnen afremmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Toch is het heel belangrijk dat de verzamelde democratische bevolking een vuist maakt voor verdraagzaamheid. En wel hierom.

De algehele passiviteit van de politieke wereld na de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme was stuitend. Alsof die veroordeling hen totaal onverschillig liet. Dit maakt nu plaats voor een wervende en positieve boodschap: verdraagzaamheid. Dit keer gedragen door de bevolking zelf en geïnitieerd door Tom Barman van dEUS. Bottom-up als het ware.

Het discours van Vlaams Belang wordt voor één keer doorbroken. De eeuwige spijker 'we vertegenwoordigen 1 miljoen Vlamingen' ketst af tegen de muur. Alsof 1 miljoen Vlamingen een meerderheid zouden zijn. De bal ligt dus voor één keer in het kamp van de mensen die ijveren voor verdraagzaamheid en het Vlaams Belang zit in het defensief. Hun eigen feestje met Vlaamse artiesten was overigens een grote flop. Bovendien traden die uitgerangeerde B-artiesten op tegen betaling.

Vlaams Belangers hebben bijlange nog niet de culturele hegemonie in handen. Het concept van 'culturele hegemonie' komt van de Italiaanse communist Antonio Gramsci (1891-1937). Hij stelde dat je alleen de politieke macht kunt grijpen als de geesten van de publieke opinie doordrongen zijn van jouw standpunten over sociale verhoudingen, economie en cultuur. Er moet als het ware al een voedingsbodem of humus aanwezig zijn voor je een stap verder kunt gaan en een coup plegen. Revolutie was voor Gramsci iets geleidelijks dat je stap voor stap opbouwt in de samenleving. Een eerste voorwaarde voor een radicale ommezwaai is dus een hegemonie in het denken.
Deze denkbeelden zijn - o ironie - ook bij het Vlaams Belang doorgedrongen. Met name VB-voorzitter Frank Vanhecke hecht er veel belang aan. Dan zou het ook voor het Vlaams Belang duidelijk moeten zijn dat ze nog een hele weg af te leggen hebben. De (culturele) geesten zijn - in hun ogen althans - nog niet gerijpt of het zou dat ene 'unique selling point' moeten zijn: hun onverholen racisme. In dit opzicht is het 0110-initiatief meer dan een doorn in het oog van het Vlaams Belang, ongeacht de uitslag van de volgende gemeenteraadsverkiezingen. 0110 zet het Vlaams Belang dus met beide voeten op de grond.

De internationale pers houdt België de komende tijd nauwlettend onder het vergrootglas. Ook zij zullen opmerken dat er wel degelijk een breed gedragen oppositie bestaat tegen het discours van het Vlaams Belang. Qua positief imago in het buitenland kan dit wel tellen. Eigenlijk zou je 0110 ook als een onbedoelde PR-campagne kunnen beschouwen voor het buitenland. Zo weten ze daar ook dat de Vlaamse bevolking zich niet neergelegd heeft bij de sluipende verrechtsing. (noy-Z)

3 Comments:

Blogger Björn Roose said...

Dag Gkush, ik zit in feite nog altijd te wachten op een koppeling terug naar mijn blog, maar goed.

Even over dit artikel. Je zegt correct dat één miljoen Vlamingen nog geen meerderheid vormen. Maar ik zie nergens staan dat honderd artiesten (of laat het er voor mijn part zelfs driehonderd zijn) wél een meerderheid zouden vormen. Noch zie ik uitgelegd staan waarom de mensen die een gratis concert komen meepikken zich ook wat zouden gelegen laten aan de politieke boodschap in dat concert.

En, eerlijk gezegd, het Vlaams Belang zal geen stem minder halen vanwege die concerten, noch moet iemand van het Vlaams Belang vanwege die concerten z'n slaap laten. Wie naar die concerten gaat omwille van de politieke boodschap, wás al geen kiezer van het Vlaams Belang (tenzij je er vanuit zou gaan dat de Vlaamse bevolking zo idioot is van politieke mening te veranderen omdat z'n professionele narren die mening niet delen). Wie naar die concerten gaat omwille van de muziek, zal z'n stemgedrag niet veranderen.

In feite komt 0110 neer op een soort pensenkermis, maar dan niet (officieel) georganiseerd door de burgemeester. Iedereen vreet er z'n buik vol, maar niemand heeft nadien een ander gedacht dan voordien.

3:38 p.m.  
Blogger gKush said...

Björn,
we zijn er nog niet helemaal uit wat we gaan doen met links, hoe en wat, dus nog even geduld...
Het artikel is ook niet geschreven door mij, maar door Noy-Z, die en ik quoteer, als volgt reageerde. "Is een randdebiel van het Vlaams Belang. Moet ik daar mijn woorden aan vuil maken? ". Geef toe Björn, en je zal het ongetwijfeld met me eens zijn, dat ook dit niet bepaald een teken van verdraagzaamheid is, nietwaar? Maar ja, het was dan ook al 2 oktober en niet meer 110... Noy-Z heeft trouwens ook nergens beweerd dat het Vlaams Belang hierdoor kiezers zou verliezen, ik dacht dat dit al duidelijk was vanaf de tweede zin... CU

9:48 a.m.  
Blogger Björn Roose said...

Gkush,

Er zijn wat links betreft maar twee mogelijkheden, hè. Je plaatst ze of je plaatst ze niet. Veel denkwerk vraagt dat niet.

Had overigens niet gezien dat er meerdere auteurs aan het werk waren op deze blog. Misschien eens iets doen aan het altijd verschijnende "Posted by gkush" ?.

Wat de reactie van Noy-Z op mijn reactie betreft: ik vind het eerlijk gezegd nogal eigenaardig dat hij als auteur aan jou vraagt hoe hij moet reageren. En z'n inschatting van mijn intelligentiepeil spreekt niet in het voordeel van zijn intelligentiepeil. Maar goed, mensen met een andere mening uitmaken voor regelrechte domme kloten in plaats van ze inhoudelijk van antwoord te dienen, spreekt sowieso niet in het voordeel van 's mans intelligentie.

Ik heb overigens nergens gezegd dat Noy-Z of jij beweerd had dat het Vlaams Belang stemmen zou verliezen door het 0110-gedoe. Ik dacht dat wel duidelijk was dat paragraaf 3 en 4 van m'n reactie een commentaar op 0110 vormden, niet op de daaromtrent op deze blog neergeschreven mening.

Tot ziens, inderdaad.

1:13 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller